Nog geen reacties

Leesgroep Etty Hillesum

We gaan teksten van Etty Hillesum lezen en bespreken. De eerste bijeenkomsten zijn op 3 en 17 juni om 20.00 uur in de Maartenszaal bij de Martinuskerk in Voorburg. De data van de resterende drie of vier bijeenkomsten worden in overleg vastgesteld. Opgave kan via mail bij diaken Tolsma.

Etty Hillesum (1914-1943) begint op 8 maart 1941 met het schrijven van een dagboek. Zij zet zichzelf neer als een intelligente, erotisch gerichte en vooral zoekende vrouw. Zij schrijft over haar eigen persoonlijkheid, haar stemmingen, haar schrijverschap en haar vrouwelijkheid. Etty heeft een joodse achtergrond en ontdekt het Nieuwe Testament. Zij vindt rust, vindt God en een nieuwe weg in haar leven. “Binnen in me zit een diepe put. En daarin zit God. Soms kan ik erbij.” Zij groeit in zekerheid en aanvaarding.

Etty bezoekt een aantal keren Westerbork. “Laat mij het denkend hart van deze barak mogen zijn.” Het dagboek eindigt op 13 oktober 1942. “Men zou een pleister op vele wonden willen zijn.” Eind juni 1943 gaat zij definitief naar Westerbork. Daarna schrijft zij brieven aan haar vrienden. Op 7 september 1943 is ze naar Auschwitz vervoerd, waar ze na hooguit enkele maanden is omgekomen.

Plaats een reactie