Auteur: Fr. James Mallon
Titel: Als God renoveert: De parochie van onderhoud naar bloei
Uitgever: Adveniat, 2019
Prijs: € 14,95
ISBN: 978 94 9209 377 6
Aantal pagina’s: 325

Wat is in een parochie belangrijker een klaverjasavond of een Alpha-cursus? Hiermee opent James Mallon zijn boek en schetst hij de situatie waarin veel parochies verkeren. Moeten we voortaan gaan met de vertrouwde en door de jaren heen gegroeide situatie of staan we voor de opdracht echt nieuwe wegen te zoeken.

Mallon beschrijft hoe hij als pastoor in Canada zijn parochie nieuw leven inblaast. De Kerk verkeert in een identiteitscrisis: “we zijn vergeten wie we zijn en welke roeping we als Kerk hebben”. De grote opdracht van de Kerk is: “Ga, en maakt alle volkeren tot leerling; doop hen in de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest.” Het gaat erom leerlingen te maken en daarvoor moeten vooral eerst zelf leerling zijn. Kernbegrippen in zijn aanpak zijn: de relatie met Jezus, gastvrijheid, gemeenschap, duidelijkheid en Alpha-cursus.

Met dit lezenswaardige boek geeft Mallon een scherpe analyse van de Kerk in onze tijd en komt hij met een aanpak tot vernieuwing. Hij schrijft heel duidelijk vanuit zijn situatie in Canada en die is niet dezelfde als in Nederland. Kennisnemen van zijn manier van denken is echter zeer verhelderend voor ieder die ziet dat onze huidige manier van doen geen toekomst heeft.