Alpha is meer dan een cursus
Heb je geloofsvragen, blijf er niet in steken, maar ga op zoek naar antwoorden… Denk jij ook wel eens dat er meer is tussen hemel en aarde? Stel je vragen en praat met andere deelnemers door over veel inspirerende onderwerpen.

 

Doel en inhoud van de Alphacursus
De gratis Alphacursus is een laagdrempelige katholieke cursus over de kernpunten van het geloof. Tijdens de cursusavonden draait alles om ontmoeting, uitleg en gezamenlijke gesprekken. Elke bijeenkomst begint met een gezamenlijke maaltijd om elkaar beter te leren kennen. Daarna volgt een inleiding op het wekelijks veranderde thema (een uitgangspunt van het christelijk geloof). Aansluitend is er gelegenheid om onder leiding van een gespreksbegeleider in kleine groepen de eigen gedachten uit te wisselen. Alle vragen die in u leven en aansluiten op het gekozen thema kunnen gesteld worden.

 

Voor wie?
De Alphacursus is er voor jong en oud en dus toegankelijk voor iedereen. Bijvoorbeeld voor mensen die iets meer willen van het christelijk geloof, die pas christen zijn geworden of die hun wortels van hun geloof (nog) eens willen doornemen.

 

De thema’s van deze cursus
Wie is Jezus? Waarom stierf Jezus? Hoe kun je geloven? Bijbel lezen, waarom en hoe? Bidden, waarom en hoe? Wie is de heilige Geest? Hoe zit het met de Kerk. Enzovoort.

 

De kracht van Alpha
De kracht van Alpha bestaat uit de volgende aspecten. Ten eerste is iedereen welkom, gelovig en niet-gelovig, kerkelijk en onkerkelijk. Elke zoeker mag vanuit zijn eigen belevingswereld deelnemen. Ten tweede wordt er altijd begonnen met een maaltijd. Eerst wordt er gewerkt aan het opbouwen van een relatie en pas daarna is het gesprek over het geloof aan de orde. Ten derde zijn de deelnemers vooral zelf aan het woord. Na een korte inleiding wordt er in kleine groepjes gesproken over het eigen geloof. Tenslotte gaat het over de wezenlijke onderwerpen van het christendom.

 

2022

Van harte welkom op de informatieavond (deze avond is nog zonder maaltijd) op woensdag 14 september om 19.30 uur met als thema: Is  er  meer? Met als inleider pastoor Bakker. Waar: in de pastorie naast de St. Martinuskerk, Oosteinde 54 te Voorburg. Het is fijn als je je daarvoor aanmeldt bij Frans Aarts via alpharkvlietstreek@gmail.com of 06 37 60 82 58 (ook voor meer informatie).

De informatieavond is vrijblijvend; daarna kun je beslissen en of je wilt meedoen aan de Alpha op de woensdagavonden vanaf 21 september tot en met 23 november steeds beginnend met de maaltijd om 18.30 uur en een zaterdag op 5 november beginnend om 10.15 uur.

 

Alphagroep
De organisatie en de begeleiding van de Alphacursus binnen de federatie Vlietstreek is in handen van kapelaan Daan Huntjens en Frans Aarts. Onlangs is dit team uitgebreid met Willie Tetteroo.

 

Ervaringen van twee deelnemers uit Alpha 2018
De avonden hadden verschillende thema’s waarin een half uur een spreker zijn/haar woordje deed omtrent het thema of er meer over te vertellen wat ons als cursist meer verheldering gaf, daarna gingen we in twee groepen verder om over het onderwerp te praten. Het waren voor mij leerzame momenten om me beter in het geloof te verkennen, buiten van wat ik wist of een stukje verdieping. Inzicht krijgen waarom geloven belangrijk is en dat te delen met anderen. Elkaar bemoedigen in de kracht van je geloof. Als je elkaar soms tegenkomt is het fijn te voelen dat je iets met elkaar gemeen hebt, maar dat ook te delen met anderen.
Jolanda (59 jaar)

Voor ieder thema werd een inleider/inleidster uitgenodigd, waarna we in groepjes uiteen gingen om over het thema te praten. Door mijn interesse in de leer van ons geloof heb ik tijdens de gesprekken ervaren hoe anderen in het geloof staan. Die gesprekken heb ik als zeer prettig ervaren en werden soms wat emotioneel zeker bij het thema over de heilige Geest. De avonden begonnen met een gezamenlijke warme maaltijd om elkaar beter te leren kennen wat het gesprek in de groepjes ten goede kwam. Enig minpuntje was dat de avonden te kort duurden. De Alpha-cursus vind ik zeker een aanrader en ik zie al uit naar het vervolg van de Alpha namelijk de Alpha-Omega.
Edwin (37 jaar)

 

Meer informatie
Hier vindt u meer informatie over de katholieke Alpha-cursus: Katholiek Alpha Centrum.

 

Alpha-online

Ook in 2020 was er ondanks corona een Alphacursus, maar dan even anders. Ook in de coronatijd is er behoefte aan contact, zingeving en betekenisvolle geloofsgesprekken. Daar is Alpha-online uitstekend geschikt voor. Gewoon thuis achter computer, laptop, telefoon of tablet een Alphacursus volgen.

In onderstaande video wordt verteld over de positieve ervaringen met Alpha-online. Ook wij en onze deelnemers hebben Alpha-online als positief ervaren.
In september 2021 hopen we weer een fysieke bijeenkomst te kunnen starten, maar het medium video blijft waardevol ook zonder corona.