Open Monumentendag 2021: Welkom terug!

Op zaterdag 11 september werd in Nederland weer Open Monumentendag gehouden onder het motto ‘Mijn monument is jouw monument’ en naar het publiek een ‘Welkom terug!’ Ook de monumentale kerkgebouwen van de HH. Petrus en Paulus te Leidschendam en de St. Martinus in Voorburg openden hun deuren, dankzij vele vrijwilligers, om bezoekers in de gelegenheid te stellen dit prachtige kerkelijk erfgoed te bewonderen.

In beide gebouwen maakten vele bezoekers al wandelend een rondgang door deze markante eclectische kerken beide daterend eind 19e eeuw en ontworpen door de Rotterdamse architect E.J. Margry. In beide kerken werd in de ochtend en de middag een concert gegeven, afwisselend zang met orgel en orgel solo, zang door Gelske van der Duin (alt). Werken van onder andere Händel, Mendelsohn, Franck en Fauré werden ten gehore gebracht onder de algehele leiding van Rolf van den Berg.

In de St. Martinuskerk was door vele vrijwilligers in het atrium een informatiemarkt ingericht waarmee een aantal werkgroepen van de parochie zich aan de bezoekers presenteerden. In de dagkapel was een expositie ingericht van liturgische voorwerpen en gewaden. Het prachtige prieel Bijvliet (19e eeuws koepelhuisje langs de Vliet) was ook opengesteld en vrijwilligers van de parochie Sint Maarten ontvingen bezoekers die via de aanlegsteiger voor ‘de rondvaartboot’ de mooie tuin en kerk konden bezoeken, met koffie et cetera.

’s Middags werd door Stichting Corda Vocale in de tuin van de St. Martinuskerk een succesvol scratchconcert gegeven, waaraan zestig zangers deelnamen en waar circa tachtig toehoorders van kwamen genieten. In totaal hebben in en rondom de Martinuskerk ruim 280 personen kunnen genieten van zowel kerkelijk erfgoed (onroerend en roerend), kerkelijke activiteiten en prachtige orgelmuziek met zang en van koormuziek.

Dit alles werd mogelijk gemaakt dankzij de grote inzet van talloze vrijwilligers, waarvoor veel dank.