1

Dignitas infinita over menselijke waardigheid

Op 8 april 2024 presenteerde het Dicasterie voor de Geloofsleer van het Vaticaan een document over menselijke waardigheid: Dignitas infinita (Oneindige waardigheid). Onze maatschappij is geobsedeerd door alles wat met seksualiteit te maken heeft. De meeste media en ook kardinaal Eijk besteedden dan ook vooral aandacht aan de onderwerpen ‘gendertheorie’ en ‘geslachtsverandering’.

Gelukkig is de Kerk meer dan uitspraken over seksualiteit. Het gaat om de hele mens met zijn vreugde en hoop, zijn leed en angst. Seksualiteit behoort hier inderdaad ook bij.

Op zondag 14 april sprak diaken Tolsma in dit verband over de begrippen: geschenk, lichamelijkheid, persoon en vrijheid. Deze begrippen zijn van belang in het denken over menselijke waardigheid. De tekst van deze preek is opgenomen in een uitgebreider document waarin hij ook de verklaring Dignitas infinita samenvat. U vindt dit document hier. Hier vindt u ook een verwijzing naar de Engelse en Duitse versie van de verklaring.

Eerder maakte diaken Tolsma een video over menselijke waardigheid:

 

 

Reactie ( 1 )

 1. Beantwoorden
  Dory Portegies zeg

  Ik heb graag tot het einde deze video – heel mooi en interessante onderwerp – willen volgen.
  Echter was dat niet mogelijk door een tijdens mijn (kortelings) ziekteproces opgelopen hersenbeschadiging.

  Het niet kunnen uitluisteren lag zéker niet aan diaken Pier Tolsma want hij sprak in deze video duidelijk en gearticuleerd.

  Ik vermoed dat ondertiteling – ook voor slechthorenden – een goede mogelijkheid zou kunnen zijn.
  Groet Dory Portegies

Plaats een reactie