1

Open Monumentendag en Strandwalfestival 9 september

Zaterdag 9 september is het weer Open Monumentendag. U kunt de H. Bonifatiuskerk in Rijswijk, de HH. Petrus en Pauluskerk in Leidschendam en de St. Martinuskerk in Voorburg bezoeken en wandelend een rondgang maken door deze drie rijksmonumenten. Open Monumentendag heeft dit jaar als thema ‘Levend Erfgoed’. In Rijswijk valt Open Monumentendagen samen met Strandwalfestival.

H. Bonifatiuskerk Rijswijk

In het weekend van 8, 9 en 10 september vindt het Strandwalfestival plaats.

De Bonifatiuskerk (Van Vredenburchweg 67) is op zaterdag 9 september geopend van 12.00 tot 17.00 uur met een interessant programma.

Op de hele uren verzorgt Marko Bucic rondleidingen van een half uur. Gerard Legierse geeft op de koorzolder tekst en uitleg over het grote Kam & Van der Meulenorgel.

Daarnaast treden er een aantal koren op waaronder Chervoni Korali, dat twee keer in de maand op zondagmiddag de Oekraïense katholieke Mis in de Bonifatiuskerk begeleidt. Een aantal vrijwilligers zal tijdens deze middag als gastvrouw/heer optreden. Aan de programmering wordt nog hard gewerkt.

U vindt ons ook tussen 12.00 en 17.00 uur samen met ander kerken in Rijswijk op de Strandwalmarkt in het Teddy Scholtenpark.

Meer informatie over het Strandwalfestival vindt u op strandwalfestival.nl.

Uitgebreide informatie over de H. Bonifatiuskerk vindt u hier.

HH. Petrus en Pauluskerk Leidschendam

De kerk (Sluiskant 29) is open van 10.00 tot 17.00 uur.

Om 11.00 is er een muzikaal programma door Rolf van den Berg.

Pastor Olsthoorn en Leo van der Meule leiden u graag rond of beantwoorden uw vragen. Er is een speurtocht voor kinderen met volwassenen, een demonstratie van Alcea mat- en handwerk over het herstel van kerkmeubilair en er is een uitstalling van liturgische gewaden én van het Drieluik dat vrijwilligers maakten bij het 25-jarig bestaan van de parochie Gedachteniskerk Paus Johannes XXIII.

Uitgebreide informatie over de HH. Petrus en Pauluskerk vindt u hier.

Sint Martinuskerk Voorburg

De kerk (Oosteinde 56) is open van 10.00 tot 16.00 uur.

In het atrium zullen doorlopend powerpoint-presentaties over het kerkgebouw worden getoond.  Hier wordt u ontvangen met koffie, thee en iets lekkers; hier zijn tevens diverse devotionalia te koop. Verder zijn er brochures aanwezig ter begeleiding van een persoonlijke rondgang door het kerkgebouw, er ligt een beschrijving van het labyrint en er is een speurtocht mogelijk in het kerkgebouw voor kinderen met volwassenen (speurtochtboekjes aanwezig).

Vooraan in de kerk is er een expositie ingericht van liturgische gewaden en voorwerpen.

In de zijgang van de Martinuskerk is een doorlopende expositie ingericht van een beeldengalerij afkomstig uit de O.L.V. ten Hemelopnemingkerk Voorburg.

Via de zijgang kan men een heerlijke wandeling maken in de tuin en het opengestelde prieel Byvliet (koepelhuisje in de tuin langs de Vliet uit de negentiende eeuw) bekijken; één van de laatst overgebleven theehuisjes langs de Vliet.

Van 12.30 tot 13.00 uur geeft Rolf van de Berg een orgelconcert op het monumentale pijporgel.

Leo Fijen, uitgever en gezicht van ‘Het Geloofsgesprek’ op de zondagochtend van NPO2, zal van 14.00 tot 15.00 uur een lezing geven, waarin hij ons de weg probeert te wijzen naar een vernieuwende, missionaire Kerk in deze tijd, ook als teken van ‘Levend Erfgoed’, het thema van de Open Monumentendag. De lezing wordt muzikaal omlijst met liederen van Huub Oosterhuis door het parochiekoor Sint Maarten onder leiding van Jos Siebers.

16.00 uur: sluiting, waarna de reguliere zaterdagmiddagviering.

Uitgebreide informatie over de St. Martinuskerk vindt u hier.

Reactie ( 1 )

  1. Beantwoorden
    Joyce de Brieder-Noordam zeg

    Alle kerken hebben een mooi programma. Ik ben ’s middags in de Sint Martinuskerk als vrijwilliger ingedeeld. Fijn om als parochiaan een bijdrage te kunnen leveren.

Plaats een reactie