Geloofsvragen?
Blijf er niet in steken, maar ga op zoek naar antwoorden.
Voor iedereen die op zoek is naar de zin van het leven: Alpha!

 

Doel en inhoud van de Alpha-cursus
De gratis Alpha-cursus is een laagdrempelige katholieke cursus over de kernpunten van het geloof. Tijdens de cursusavonden draait alles om ontmoeting, uitleg en gezamenlijke gesprekken. Elke bijeenkomst begint met een gezamenlijke maaltijd om elkaar beter te leren kennen. Daarna volgt een inleiding op het wekelijks veranderde thema (een uitgangspunt van het christelijk geloof). Aansluitend is er gelegenheid om onder leiding van een gespreksbegeleider in kleine groepen de eigen gedachten uit te wisselen. Alle vragen die in u leven en aansluiten op het gekozen thema kunnen gesteld worden.

 

Voor wie?
De Alpha-cursus is er voor jong en oud en dus toegankelijk voor iedereen. Bijvoorbeeld voor mensen die iets meer willen van het christelijk geloof, die pas christen zijn geworden of die hun wortels van hun geloof (nog) eens willen doornemen.

 

De thema’s van deze cursus
Wie is Jezus? Waarom stierf Jezus? Hoe kun je geloven? Bijbel lezen, waarom en hoe? Bidden, waarom en hoe? Wie is de heilige Geest? Hoe zit het met de Kerk. Enzovoort.

 

De kracht van Alpha
De kracht van Alpha bestaat uit de volgende aspecten. Ten eerste is iedereen welkom, gelovig en niet-gelovig, kerkelijk en onkerkelijk. Elke zoeker mag vanuit zijn eigen belevingswereld deelnemen. Ten tweede wordt er altijd begonnen met een maaltijd. Eerst wordt er gewerkt aan het opbouwen van een relatie en pas daarna is het gesprek over het geloof aan de orde. Ten derde zijn de deelnemers vooral zelf aan het woord. Na een korte inleiding wordt er in kleine groepjes gesproken over het eigen geloof. Tenslotte gaat het over de wezenlijke onderwerpen van het christendom.

 

Wanneer en waar?
De informatieavond vindt plaats op woensdagavond 11 september 2019 van 20.00 tot 22.00 uur. In totaal zijn het tien cursusavonden ook op de woensdagavond van 18.30 tot 21.30 uur, plus een hele zaterdag. De informatieavond en de daarop volgende avonden worden gegeven in de Maartenszaal van de Sint Martinuskerk aan het Oosteinde 54 in Voorburg te weten op: 18 en 25 september, 2, 9, 16 en 30 oktober, 2 (Alpha-zaterdag) 6, 13, 20 en 27 november 2019 als slotavond.

Ter zijner tijd worden de data van de volgende cursus bekend gemaakt.

 

Begeleiding en vrijwillige bijdrage
De inleidingen worden verzorgd door een aantal inspirerende sprekers en de avond wordt verder begeleid door de leden van het Alpha-team. Voor de maaltijden mag u
een vrijwillige bijdrage geven.

 

Verdere informatie en aanmelding voor de cursus
Voor vragen of telefonisch aanmelden kunt u contact opnemen met Frans Aarts,
06 37 60 82 58 of aanmelden via de email: alpharkvlietstreek@gmail.com

 

Ervaringen van twee deelnemers uit Alpha 2018
De avonden hadden verschillende thema’s waarin een half uur een spreker zijn/haar woordje deed omtrent het thema of er meer over te vertellen wat ons als cursist meer verheldering gaf, daarna gingen we in twee groepen verder om over het onderwerp te praten. Het waren voor mij leerzame momenten om me beter in het geloof te verkennen, buiten van wat ik wist of een stukje verdieping. Inzicht krijgen waarom geloven belangrijk is en dat te delen met anderen. Elkaar bemoedigen in de kracht van je geloof. Als je elkaar soms tegenkomt is het fijn te voelen dat je iets met elkaar gemeen hebt, maar dat ook te delen met anderen.
Jolanda (59 jaar)

Voor ieder thema werd een inleider/inleidster uitgenodigd, waarna we in groepjes uiteen gingen om over het thema te praten. Door mijn interesse in de leer van ons geloof heb ik tijdens de gesprekken ervaren hoe anderen in het geloof staan. Die gesprekken heb ik als zeer prettig ervaren en werden soms wat emotioneel zeker bij het thema over de heilige Geest. De avonden begonnen met een gezamenlijke warme maaltijd om elkaar beter te leren kennen wat het gesprek in de groepjes ten goede kwam. Enig minpuntje was dat de avonden te kort duurden. De Alpha-cursus vind ik zeker een aanrader en ik zie al uit naar het vervolg van de Alpha namelijk de Alpha-Omega.
Edwin (37 jaar)

 

Meer informatie
Hier vindt u meer informatie over de katholieke Alpha-cursus: Katholiek Alpha Centrum.