Nog geen reacties

Vrijwillige schoolmaatjes gezocht voor nieuwkomersgezinnen

In de gemeenten Rijswijk en Leidschendam-Voorburg is de organisatie Schoolmaatjes ONS actief om nieuwkomersgezinnen op weg te helpen in de communicatie en samenwerking met school.

Nieuwkomerskinderen beginnen hier met een achterstand. Er is vaak sprake van een grote taal- en cultuurkloof. Hoe beter hun ouders met school leren samenwerken, hoe beter hun kinderen het zullen doen. Harriet Marseille, die in 2017 met Schoolmaatjes ONS is gestart, heeft prachtige voorbeelden meegemaakt die bevestigen hoezeer kinderen erbij gebaat zijn als hun ouders gaan begrijpen wat er op school gebeurt en hoe zij hun kinderen hierbij kunnen ondersteunen. Zij heeft kinderen gezien die hierdoor ontzettend leergierig werden, waardoor hun ontwikkeling opeens heel hard ging. Ook op sociaal-emotioneel terrein kan het schoolmaatje veel verschil maken. Neem die jongen die gepest werd en dat niet besprak met zijn ouders, maar die het dankzij het maatje toch durfde te vertellen, zodat aan een oplossing gewerkt kon worden.

Wilt u zich ook inzetten voor ons mooie project? Op dit moment zoeken we nieuwe vrijwilligers die zich een jaar lang willen inzetten. U bent twee uur per week na schooltijd beschikbaar om een gezin in te laten zien hoe ouderbetrokkenheid er in de praktijk uitziet. Als vrijwilliger bouwt u een vertrouwensband op met het gezin en gaat u met de ouders mee op gesprek naar de school van hun kinderen. U helpt de ouders bij het begrijpen van de digitale berichten uit het ouderportaal. U bekijkt samen met hen wat hun kind nodig heeft en helpt het kind met huiswerk, als dat gewenst is (of u laat de ouders zien hoe zij het kind zelf kunnen helpen). De relatie tussen schoolmaatje, ouders en school is altijd op gelijkwaardige basis.

Interesse in deze dankbare vrijwilligerstaak? Meldt u zich dan aan bij Josine van Dorst (Rijswijk) via 06 29 08 64 29 of schoolmaatjesons.josine@gmail.com. Of bij Harriet Marseille (Leidschendam-Voorburg) via 06 38 19 37 75 of harriet@lelievita.nl. Of kijk voor meer informatie op www.schoolmaatjesONS.nl.

Plaats een reactie