1

Veelzijdige oecumenische reis naar Lotharingen en Elzas 21 tot en met 29 mei 2020

De Elzas en Lotharingen vormen een bijzonder rijk en boeiend gebied voor de reiziger. Er is ontzettend veel te bezoeken: natuur, cultuur, leuke oude plaatsen, schitterende kathedralen, monumenten voor de oorlog (WOI en WOII), wijngaarden, markten en religieuze monumenten. Deze reis heeft dan ook een gevarieerd programma met veel ruimte voor spontane uitstapjes of het zelf verkennen van een leuke stad of plaats.

Programma

Donderdag 21 mei
We vertrekken om 7 uur vanuit Voorburg. Via de Belgische Ardennen rijden we naar Frankrijk. Onze eerste stop is Verdun, gelegen aan de Maas. De stad is vooral bekend van de Eerste Wereldoorlog. Er zijn veel herinneringen uit die tijd te zien zoals de Citadel en het Mémorial Musée de la Bataille de Verdun. We gaan verder naar Metz, mooi gelegen aan de Moezel, waar we in de loop van de middag aankomen en de eerste twee nachten logeren.

Vrijdag 22 mei
Na een ontbijt brengen we in Metz onder andere een bezoek aan de kathedraal St. Étienne met schitterende ramen van Marc Chagall. ‘s Middags bezoeken we in Nancy onder andere het Musée de l’École de Nancy waar een grote collectie art nouveau te bezichtigen is. De rest van de middag kun u de stad op eigen gelegenheid verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Place d’Alliance en Place de la Carrière. Deze pleinen staan niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Zaterdag 23 mei
Vandaag staat ons een mooie rit te wachten. Vanuit Nancy rijden we met een aantal mooie stops richting Colmar, in de Elzas. We brengen een bezoek aan de scheepslift van St. Louis Arzviller en de Rots van Dabo. De volgende nachten overnachten we in het pittoreske Kaysersberg.

Zondag 24 mei
Vanochtend wonen we een kerkdienst bij in Gunsbach. Er staat hier een Nederlandse dominee. Vervolgens brengen we eerst een bezoek aan het Albert Schweitzer museum in Gunsbach. Je krijgt hier een prachtig verhaal te horen van een Nederlander woonachtig in dit dorp, hij weet alles van Albert Schweitzer af en is ook nog de man van de dominee.

Maandag 25 mei
Vandaag brengen we een bezoek aan Mulhouse, in de ochtend bezoeken we eerst De Cité du Train, gelegen in Mulhouse, Frankrijk, is een van de tien grootste spoorwegmusea ter wereld. Het is de opvolger van het Musée français du chemin de fer, de organisatie die instaat voor het behoud van belangrijke historische SNCF. Vervolgens bezoeken we ook het Cité de l’Automobile in Mulhouse. Dat wordt nogal eens omschreven als het grootste automobielmuseum ter wereld. Of dat werkelijk zo is, valt moeilijk te bepalen want er is nogal wat concurrentie op dat vlak. Maar een ding is wel zeker, hier vind je echt de grootste verzameling Bugatti’s die je ooit gaat tegenkomen. Vanaf de eerste modellen tot aan de nieuwste Bugatti Veyron en met als hoogtepunt de persoonlijke Royale van Ettore Bugatti. In de middag is er vrije tijd en kunnen we naar het centrum van Mulhouse Ontdek het historische centrum met oude straatjes waar veel oude gebouwen staan, zoals het stadhuis, de kerk van Saint-Étienne met zijn gebrandschilderde ramen uit de veertiende eeuw en de middeleeuwse huizen rond de Place de la Réunion met de kleurrijke gevels.

Dinsdag 26 mei
We rijden vandaag een mooie rit door het parc regional des Ballons en bezoeken ‘s middags het voormalige concentratiekamp Natzweiler-Struthof, waar ook een aantal Nederlanders gevangen hebben gezeten.

Woensdag 27 mei
Vandaag is Straatsburg aan de beurt, een centrum van Europese politiek. De kathedraal NotreDame is een bezoek meer dan waard, maar dat is niet het enige in de oude binnenstad. De stad heeft een mooi contrast tussen oude huisjes en gebouwen en het moderne uiterlijk van bijvoorbeeld het Europese Parlement. We maken ook een mooie boottocht door de stad en hebben hier wat vrije tijd om zelf rond te kijken.

Donderdag 28 mei
We kunnen niet door de Elzas rijden zonder een wijndorp te bezoeken. In de ochtend rijden we eerst naar de Mont Sainte Odile. Die kijkt hoog over de laagvlakte van de Elzas uit en was een paar eeuwen lang de zetel van een groot klooster. Dit religieuze gebouw, dat gewijd was aan Sainte Odile, de beschermvrouwe van de Elzas. Rond lunchtijd bezoeken we één van de mooie wijndorpen en krijgen ’s middags een rondleiding bij een wijnboer met een proeverij.

Vrijdag 29 mei
De reis is alweer ten einde. We rijden door Luxemburg (met onder andere een stop in Luxemburg Stad) en België naar Nederland en hopen rond 18.00 uur weer terug in Voorburg te zijn.

Hotels 21 t/m 23 mei: Mercure Metz Centre
  23 t/m 29 mei: Hotel Les Remparts Kaysersberg
Reisleider Marja de Goederen
Reisgegevens Reissom € 1.145,00
  Toeslag eenpersoonskamer € 265,00
Inclusief Reis per luxe touringcar
  Hotels in Metz en Kaysersberg op basis van halfpension
  Genoemde gezamenlijke activiteiten en entrees
Exclusief Reis- en annuleringsverzekering
  Lunches
  Persoonlijke uitgaven
  Bijdrage calamiteitenfonds
  Administratiekosten ad € 17,50 per factuur

 

Informatiebijeenkomst

De over deze reis is op zondag 22 december om 14.30 uur in de Maartenszaal van de Martinus-kerk, Oosteinde 54, Voorburg.

Verdere informatie ook verkrijgbaar bij de reisleider (tel. 06 22 37 97 76 of e-mail).

Het aanmeldingsformulier vindt u hier.

Reactie ( 1 )

  1. Beantwoorden
    J.A.J.M. Feijen-van den Akker zeg

    Lijkt me een ontzettende boeiende reis

Plaats een reactie