Nog geen reacties

Vastenactie 2023: Mensen onderweg

Het Vastenactie project

Vastenactie 2023 staat in het teken van mensen die hun huis moesten verlaten. Zij ontvluchtten geweld of grote natuurrampen of zijn van hun land gezet. Allemaal proberen ze elders een nieuw bestaan op te bouwen. In mei 2022 hadden wereldwijd 100 miljoen mensen hun huis verlaten op zoek naar een veilig heenkomen elders. De meeste vluchtelingen worden opgevangen in de regio.

Opnieuw beginnen
Door een gewelddadige burgeroorlog in Zuid-Soedan ontvluchtten al 2,2 miljoen mensen het land en raakten 1,6 miljoen mensen ontheemd in eigen land. Meer dan de helft van de bevolking heeft niet genoeg te eten. Ondanks de moeilijke situatie helpen inwoners van rustigere gebieden hun ontheemde landgenoten om een nieuw bestaan op te bouwen. Bijvoorbeeld met een lapje grond om voedsel te verbouwen.

Wat doet Vastenactie?
Vastenactie ondersteunt in Zuid-Soedan een project voor ontheemde mensen, vaak moeders met kinderen. De 1500 deelnemers aan het Vastenactieproject – vooral  vrouwen – worden getraind in duurzame landbouw- en veeteeltmethodes. Doel is dat ze voldoende voedsel voor hun familie kunnen verbouwen én voldoende zaaigoed overhouden voor het volgende seizoen. Door samen op te trekken in coöperaties, vormen ze een sterkere onderhandelingspartner voor partijen die hun oogst willen kopen, en kunnen ze betere prijzen afspreken. Naast de trainingen ontvangen de deelnemers ook zaaigoed en gereedschappen om de grond te bewerken.

Een concrete situatie
Toen de man van Awut in de burgeroorlog van Zuid-Soedan was gedood, vluchtte ze met acht kinderen weg van het geweld. Een barre tocht door de bush bracht hen naar het stadje Malek. Awut praat niet graag over deze tijd. ‘Het was vreselijk om te moeten vluchten,’ vertelt ze. ‘Dagenlang waren we onderweg zonder eten en drinken.’

Awut en de kinderen kwamen bang en hongerig aan in Malek. Daar werden ze met open armen ontvangen. Veel hadden de mensen in Malek echter niet te delen. ‘We leefden van wilde vruchten,’ herinnert Awut zich die moeilijke periode. ‘Toen kwam de lokale partner van Vastenactie en dat veranderde ons leven. De bewoners van Malek gaven me een stuk land en van de hulporganisatie kregen we zaden. Nu plant ik mijn eigen gewassen. Met hard werken kan ik mijn familie onderhouden. Sterker nog: we kunnen wat sparen en we lenen inmiddels zelf geld uit aan de gemeenschap.’

Al snel kon Awut de steun en liefde die ze zelf kreeg, doorgeven aan anderen. Zoals aan oorlogsweduwe Ajak, die met zeven kinderen naar haar geboortedorp Malek terugkeerde. ‘Awut verwelkomde ons en gaf ons een plek vlak naast die van haar,’ zegt Ajak. ‘Vanaf de eerste dag zorgde zij dat we genoeg te eten hadden. Zelf had ik helemaal niets, totdat zij ons hielp.’

De vrouwen (zie de foto) zijn nu goede vriendinnen. ‘Awut heeft me erdoorheen gesleept toen ik niets meer had,’ vertelt Ajak. ‘Ze zorgde voor mijn familie tot ik dat zelf weer kon. Nu zitten we vaak samen en praten we over het leven. Ze is een heel goede vriendin geworden: we helpen elkaar.’ Awut knikt instemmend. ‘We delen alles,’ zegt ze. ‘En doordat we samen ons land bewerken, kunnen we allebei voor onze familie zorgen. En we houden de kinderen hier veilig bij elkaar.’ ‘Als vluchteling is het slim om de handen ineen te slaan,’ vindt Ajak. ‘Samen overleven is makkelijker dan alleen. En het allerbelangrijkste: bewaar de vrede. Laten we als één volk in één wereld samenleven!’

Hoe kunt u helpen?
U ondersteunt dit project met uw gift in de offerbus van de Vastenactie of door uw deelname aan de hieronder beschreven lokale acties. U kunt ook een gift overmaken op NL21 INGB 0000 0058 50 ten name van Vastenactie.

Voor € 12 kan er een schoffel, schep en gieter gekocht worden; voor € 22 zaad en gereedschap; voor € 41 een kruiwagen en voor € 85 een ploeg.

Kinderen bakken koekjes in Rijswijk

Op zondag 12 maart komen in Rijswijk kinderen u na de viering koekjes aanbieden ten bate van de Vastenactie. Deze koekjes zullen de kinderen de dag daarvoor zelf mee helpen bakken. Hiermee leren de kinderen iets te doen voor mensen in nood. Met uw bijdrage steunt u het project van de Vastenactie.

Vastensoep in Leidschendam en Voorburg

Traditioneel wordt in de Veertigdagentijd wekelijks vastensoep gekookt. Het zijn al dan niet vegetarische maaltijdsoepen. De opbrengst van deze actie is voor het Vastenactieproject.

In Leidschendam wordt er elke dinsdag om 18.00 uur samen met leden van de protestantse gemeente in de Kruisheuvelkerk soep gegeten na een korte overweging en uitleg over het Vastenproject. Het is een moment van bezinning en saamhorigheid. De soep wordt met brood geserveerd. Het is een sobere, maar volwaardige maaltijd. Na afloop wordt het geld dat u thuis heeft uitgespaard voor uw maaltijd ingezameld ten bate van het Vastenproject. Na twee jaar corona wordt deze traditie hervat. M.O.V. nodigt u uit om elke dinsdag vanaf 28 februari tot en met 4 april om 18.00 uur soep te komen eten in de Kruisheuvelkerk, Burgemeester Roeringlaan 6, Leidschendam. Aanmelden is noodzakelijk via de lijsten achter in de kerk, via telefoon 06 38 92 59 51 of per mail: vastensoep@pgleidschendam.nl

In Voorburg wordt weer net als afgelopen twee jaar de Take-Away Vastensoep gemaakt. De vers gemaakte vastensoep wordt na de viering van zaterdag 16.30 uur en zondag 9.30 uur verkocht in goed afgesloten emmertjes van 1 liter of van 0,5 liter. Bij parochianen die niet naar de kerk kunnen komen, wordt de soep thuisbezorgd. Het gevoel hebben erbij te horen en een praatje maken met iemand van de parochie versterkt de band met de parochie. U kunt ook een extra doosje soep voor de buurman of een eenzaam persoon in de buurt kopen.

Klaverjassen voor de Vastenactie

Het is weer zover: we gaan klaverjassen op woensdag 22 maart in De Haard, Molenpad 2a in Leidschendam. De zaal is open vanaf 19.30 uur en we gaan om precies 20.00 uur uur beginnen. In het kader van de Vastenactie gaan we er weer een prachtige avond van maken. Ook degenen die Rummikub willen spelen zijn van harte welkom. De entreeprijs is € 5 per persoon en natuurlijk is er ook weer een grandioze loterij. De opbrengst is heel belangrijk maar we gaan er ook een heel fijne avond van maken. We rekenen op een grote opkomst. U kunt zich telefonisch aanmelden: 070 327 35 46 of 06 512 64 627; ook kunt u zich inschrijven op de intekenlijsten achter in de HH. Petrus en Pauluskerk. Nogmaals: u bent van harte welkom!

Plaats een reactie