Nog geen reacties

Uitvaart paus Benedictus XVI

Op donderdag 5 januari wordt de uitvaart van de op 31 december overleden emeritus paus Benedictus XVI rechtstreek uitgezonden op NPO 2. De uitzending begint om 9.15 uur. Zie hier voor meer informatie over de uitvaartplechtigheid.

Benedictus XVI werd op 16 april 1927 in het Duitse Marktl am Inn geboren als Joseph Alois Ratzinger. In 1951 werd hij tot priester gewijd en in 1977 tot bisschop. Joseph Ratzinger was een groot theoloog. Hij was hoogleraar aan de universiteit van Regensburg, adviseur van de Duitse bisschoppen en tijdens het Tweede Vaticaans Concilie theologisch adviseur van kardinaal Joseph Frings, aartsbisschop van Keulen.

Paus Johannes Paulus II benoemde hem in 1981 tot prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. In 1993 werd hij verheven tot kardinaal. In 2005 volgde zijn verkiezing tot paus. Na acht jaar trad hij in 2013 vanwege zijn afnemende gezondheid af als paus. Hiermee opende hij de mogelijkheid voor toekomstige pausen niet tot hun dood toe paus te blijven.

Ook als paus toonde Benedictus XVI zich vooral als leraar. Hij schreef drie belangrijke encyclieken over liefde (Deus caritas est), hoop (Spe salvi) en geloof (Lumen fidei). De laatste is door zijn opvolger paus Franciscus voltooid. In de encycliek Caritas in veritate over de sociale leer van de Kerk schreef hij hoe liefde en waarheid niet los van elkaar gezien kunnen worden. Veel aandacht had hij voor duurzaamheid en zorg voor de schepping. Hij werd de groene paus genoemd. Met zijn werk op dit gebied legde hij de basis voor de encycliek Laudato si’ van paus Franciscus. Onder de naam Joseph Ratzinger schreef hij tijdens zijn pausschap drie boeken over het leven van Jezus van Nazareth.

Voor meer informatie over paus Benedictus XVI zie hier.

Plaats een reactie