Nog geen reacties

Open Monumentendag: Sint Martinuskerk in Voorburg

Op Open Monumentendag is het voor bezoekers mogelijk wandelend een rondgang te maken door deze markante neogotische kruisbasiliek die de skyline van Voorburg al sinds jaar en dag van verre bepaald door zijn 57 meter hoge kerktoren. De huidige Martinuskerk stamt uit 1893 en is gebouwd op de plaats waar vroeger de buitenplaats Bijvliet lag.

Dit jaar is het thema ‘Mijn monument is jouw monument’ en naar het publiek een ‘Welkom terug!’
De kerk is open op zaterdag 11 september van 10.00 tot 16.00 uur.

Het programma in de Sint Martinuskerk, het atrium, de dagkapel en het prieel Byvliet:

  • Openstelling prieel Byvliet (koepelhuisje in de tuin langs de Vliet) uit de negentiende eeuw; één van de laatst overgebleven theehuisjes langs de Vliet; aanlegsteiger voor ‘rondvaartboot’ bij goed weer wordt er door onze vrijwilligers koffie/thee/fris geschonken.
  • Via de tuin kan men toegang krijgen tot Martinuskerk via de zijgang, waar een doorlopende expositie is van een stenen beeldengalerij (afkomstig uit de O.L. Vrouw ten Hemelopnemingkerk Voorburg).
  • Via deze zijgang bereikt men het atrium, waar met doorlopende Powerpoint-presentaties de geschiedenis van de Martinuskerk wordt gepresenteerd, afgewisseld met een programma over de symbolen op Voorburgse begraafplaatsen. In het atrium is tevens een info-markt ingericht waar een aantal werkgroepen van de parochie zich presenteren.
  • Er zijn brochures aanwezig ter begeleiding van een persoonlijke rondgang door het kerkgebouw en er ligt een beschrijving van het labyrint.
  • Er is een speurtocht mogelijk in het kerkgebouw voor kinderen met volwassenen (speurtochtboekjes aanwezig).
  • Er is een fotospeurtocht door de kerk beschikbaar met een quiz voor volwassenen.
  • Er is een expositie ingericht in de dagkapel van liturgische voorwerpen en liturgische gewaden.
  • Om 13.00 uur orgelconcert op pijporgel door Rolf van den Berg; begeleiding van zangeres Gelske van der Duin. Er worden werken uitgevoerd van Händel, Mendelsohn, Franck en Fauré.
  • Van 14.30 uur tot 15.45 uur openlucht scratchconcert (circa 60 personen) in de kerktuin aan de Vliet georganiseerd door Stichting Corda Vocale.

Sluiting: 16.00 uur

Plaats een reactie

Nieuws over coronamaatregelen:zie hier