Nog geen reacties

Maatjes en statushouders in beeld bij reizende fototentoonstelling

Vrijdag 23 november a.s. om 16.00 uur opent burgemeester Klaas Tigelaar in het Leidschendamse Raadhuis de fototentoonstelling ‘Omzien Naar Elkaar’. De fototentoonstelling zal de komende maanden rondreizen in de gemeente en is steeds zo’n twee weken lang te bezichtigen in kerken, bibliotheken, wijkgebouwen of op andere locaties. Doel is nieuwe vrijwilligers te werven voor Vluchtelingenwerk, IBCE en inburgeringbureau FOX AOB. Het project is een initiatief van de Raad van Kerken en het platform WelkominLV.

Momenteel wonen er circa 450 statushouders in de gemeente Leidschendam-Voorburg en zijn er al vrijwilligers die hen helpen bij hun inburgering. Bijvoorbeeld bij het spreken van de taal, bij het maken van een afspraak met de dokter, voordoen hoe je fietst, vertellen waar een kerk of moskee te vinden is of gewoon door een praatje te maken.

Iets meebrengen

De expositie en de bijbehorende brochure vertellen de verhalen van tien statushouders en tien maatjes uit onze gemeente. Deze persoonlijke verhalen laten zien dat zowel ‘maatjes’ als ‘statushouders’ voldoening beleven aan elkaars contact. “Maatjes ervaren dat statushouders ook iets meebrengen, waarmee ze onze samenleving (kleur)rijker maken. Dat willen we onze inwoners graag laten zien”, aldus Bep van Sloten, voorzitter van de Raad van Kerken.

Fotokring

De fotoportretten zijn gemaakt door leden van de plaatselijke fotokring. Lokale journalisten hebben de bijbehorende verhalen geschreven. De tentoonstelling blijft één week staan in het raadhuis Leidschendam. Daarna ‘verhuist’ deze naar de Sint Martinuskerk in Voorburg.

Plaats een reactie