Nog geen reacties

Leef- en geloofmoment: Moderne heiligen

De zesenveertigste video ‘Leef en geloofmoment’

Deze serie video’s gaat over leven en over geloven en vooral ook over de combinatie van die twee. Hoe leiden we een gelovig leven en hoe hebben we een levend geloof? Het gaat hierbij niet om uitgebreide uiteenzettingen, maar om een kort moment van reflectie en bezinning midden in de week. Een bepaald thema wordt kort besproken en we sluiten af met een gebed.

Binnen deze serie van leef- en geloofmomenten zullen we verschillende onderwerpen behandelen en zo ontstaan er verschillende subseries. Mocht u ideeën hebben voor onderwerpen, wij horen het graag.

Een overzicht van de video’s dat gaandeweg zal ontstaan vindt u in het menu via:
Vieringen & activiteiten – Leren en verdiepen (catechese) – Leef- en geloofmoment. Dat is hier op onze website.

 

Moderne heiligen

Kapelaan Huntjens verzorgt een subserie over moderne heiligen. In heiligen komen leven en geloof samen. Het geloof heeft heel hun leven doordrongen.

“Heiligen zijn door de Heilige Geest geestdriftig gemaakte mensen die het vuur van God in de kerk brandend houden. Heiligen waren al tijdens hun aardse leven gloedvolle, aanstekelijke bidders.” (YOUCAT 497)

Moderne heiligen: Titus Brandsma (2)

In deze tiende video over ‘Moderne heiligen’ spreekt kapelaan Huntjens over de laatste maanden van het leven van pater Titus Brandsma (1881-1942): van zijn arrestatie begin 1942 tot zijn dood in het concentratiekamp in Dachau.

De tekst van de toespraak van pater Titus Brandsma waaraan kapelaan Huntjens refereert vindt u hier.

Moderne heiligen: Titus Brandsma (1)

In deze negende video over ‘Moderne heiligen’ spreekt kapelaan Huntjens ter gelegenheid van bevrijdingsdag over de Friese pater Titus Brandsma (1881-1942). Titus Brandsma verzette zich tegen het nationaalsocialisme en stelde daar de liefde van het christendom tegenover. Hij overleed in het concentratiekamp in Dachau aan een dodelijke injectie.

De tekst van de toespraak van pater Titus Brandsma waaraan kapelaan Huntjens refereert vindt u hier.

Moderne heiligen: Maximiliaan Kolbe

In deze achtste video over ‘Moderne heiligen’ spreekt kapelaan Huntjens over de Poolse pater Maximiliaan Kolbe (1894-1941). Maximiliaan Kolbe bood zich in het concentratiekamp Auschwitz aan als plaatsvervanger van een ter dood veroordeelde vader van twee kinderen. Hij overleed aan een dodelijke injectie.

Moderne heiligen: Hoop (2)

In deze zevende video over ‘Moderne heiligen’ spreekt kapelaan Huntjens naar aanleiding van Josephina Bakhita nog een keer over hoop. Vandaag gaat het over het anker als beeld van de hoop en Maria als moeder van hoop.

Moderne heiligen: Hoop (1)

In deze zesde video over ‘Moderne heiligen’ spreekt kapelaan Huntjens naar aanleiding van Josephina Bakhita over hoop. In 2007 schreef paus Benedictus de encycliek Spe salvi over de hoop. Hoop betekent toekomst hebben. De positieve realiteit van de toekomst maakt het heden leefbaar.

Moderne heiligen: Josephina Bakhita

In deze vijfde video over ‘Moderne heiligen’ spreekt kapelaan Huntjens over Josephina Bakhita (1869-1947). Zij werd geboren in Soedan en was slavin. Nadat zij in vrijheid was gesteld en katholiek was geworden, werd zij religieuze. Zij was een toonbeeld van toewijding en geduld. De internationale gebedsdag tegen de mensenhandel valt op haar sterfdag (8 februari).

Moderne heiligen: Moeder Teresa

In deze vierde video over ‘Moderne heiligen’ spreekt kapelaan Huntjens over Moeder Teresa (1910-1997). Zij werkte als religieuze in de sloppen van Calcutta.
In 1950 stichtte zij een nieuwe congregatie om de armsten der armen te dienen: de Missionarissen van Naastenliefde.

In de video wordt verwezen naar het boek: Moeder Teresa, Kom wees mijn licht. Auteur: B. Kolodiejchuk. Uitgever: Kosmos, 2008, ISBN 9789043911566.
Alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Moderne heiligen: Gianna Beretta Molla

In deze derde video over ‘Moderne heiligen’ spreekt kapelaan Huntjens over Gianna Beretta Molla (1922-1962). Zij was moeder en kinderarts. Zij ging voor haar patiënten tot het uiterste. Zij verloor haar leven als gevolg van de zwangerschap van haar vierde kind. Ondanks de levensbedreigende zwangerschap weigerde zij uit liefde voor het kind een abortus.

In de video wordt verwezen naar het boek: The Journey of Our Love: The Letters of Saint Gianna Beretta and Pietro Molla, uitgegeven door Elio Guerriero,
EAN-code 9780819845665, momenteel bijna alleen als e-book verkrijgbaar via diverse grote webwinkels.

Moderne heiligen: Chiara Luce Badano

In deze tweede video over ‘Moderne heiligen’ spreekt kapelaan Huntjens over Chiara Luce Badano (1971-1990). Het leven van deze jonge vrouw wordt gekenmerkt door een diep vertrouwen in en een grote liefde voor Jezus. Dit geloof en deze liefde vertaalde zij naar liefde en aandacht voor haar medemensen. Ook toen zij getroffen werd door botkanker bleef zij standvastig in haar liefde en geloof.

Moderne heiligen: Carlo Acutis

In deze eerste video over ‘Moderne heiligen’ spreekt kapelaan Huntjens over Carlo Acutis (1991-2006). Deze tiener, die dit jaar zalig verklaard werd, wordt de cyberapostel genoemd. Hij verenigde in zijn leven twee hobby’s: geloof en computer.

Plaats een reactie

Nieuws over coronamaatregelen:zie hier