4

Kerstklanken uit Oekraïne op zondag 2 februari in de Bonifatiuskerk

Op zondagmiddag 2 februari om 15.00 uur organiseert het vocaal ensemble Chervoni Korali ter gelegenheid van het einde van de Byzantijnse Kerst een concert met ‘Kerstklanken uit  Oekraïne’ in de Bonifatiuskerk in Rijswijk. Op het programma staan kerstliederen en liturgische gezangen uit Oekraïne. Voorafgaand aan dit concert is er tussen 13.00-14.30 uur een traditionele Oekraïense Grieks-Katholieke kerkdienst.

Tijdens het Oekraïens Groot Kerstconcert zingen artiesten met gasten kerstliedjes (`kolyadki` in het Oekraïens). Terwijl men in West-Europa Kerstmis in december viert, begint de Kerstviering in Oekraïne op 6 januari en duurt tot medio februari. In deze periode ontmoeten vrienden en families elkaar en zingen kolyadki. Artiesten vermaken bezoekers met traditionele kerstliedjes en leuke optredens in traditionele Oekraïense kostuums. Op zondag 2 februari is iedereen van harte welkom bij dit bijzondere concert in de Bonifatiuskerk.

Uitvoerenden zijn naast het Chervoni Korali, het Utrechts Byzantijns Koor, het vocaal ensemble ‘Teophon’, Maryana Golovchenko (zang), Hannibal Saad (gitaar) en Cengiz Arslanpay (houtblazer).

Het Utrechts Byzantijns Koor (UBK) bestaat inmiddels meer dan 65 jaar. Zowel in binnen- als buitenland worden liturgieën en concerten verzorgd. De concerten geven een beeld van de Oekraïense religieuze en profane zangcultuur. Wie de muziek van het UBK beluistert, zal hierin gevoelens van vreugde, liefde, angst, smart en twijfel ontdekken. Met andere woorden: het leven. De Oekraïense cultuur kent dan ook een rijke schat aan volksliedjes, klassieke liederen, epische ballades (duma’s) en dansliedjes. Veel van de Oekraïense liederen vinden hun oorsprong in de vóór-christelijke tijd. Het UBK treedt tijdens concerten op in de originele Oekraïense kledij en de uitsluitend Nederlandse zangers en dirigent(en) beijveren zich in het verspreiden van de Oekraïense zangcultuur waaronder kozakken- en minneliederen. Naast concerten zingt het UBK, in samenwerking met de Katholieke Vereniging voor Oecumene, liturgieën in de Slavische-Byzantijnse ritus. Dit ter bevordering van de groeiende gemeenschapszin tussen christenen van Oost en West. UBK zingt onder leiding van Iryna Gorvanko.

Het vocaal ensemble Teophon (geluid van God) is het vaste koor van de H. Apostel Peterparochie (Ternopil, Oekraïne). Muziekinstrumenten zijn niet gebruikelijke tijdens de kerkdiensten in Oekraïne. Teophon heeft daarin een verandering gebracht (tenminste in Ternopil). De combinatie van zang en muzikale instrumenten was een succes en heeft Teophon als het jeugdkoor voor de parochie benoemd.

Maryana Golovchenko komt uit Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Maryana is een zangeres, musicus, festivalmaker, docent en onderzoekster van cultuur. Ze is gespecialiseerd in de internationale cross-over muziek en culturele projecten (zowel in Oost- als West-Europa). Haar samenwerkingen sluiten aan bij het werk met muzikanten, koren, filmmakers, visuele artiesten, sound-designers, dansers en choreografen. Haar focus ligt momenteel bij de fusie van traditionele muziek uit Oost-Europa en Oekraïne, speciaal gericht op de diverse typen van de hedendaagse muziekstijlen (van klassiek tot jazz en elektronica) gelijk met de muziektradities van de andere landen en continenten. Maryana zingt met de instrumentale begeleiding door Hannibal Saad (gitaar) en Cengiz Arslanpay (houtblazer).

Het vocaal ensemble Chervoni Korali (‘roodkoraal’ of ‘rode kettingen’) werd opgericht als kerkkoor in december 2014 door Oekraïners in Nederland. De vocalisten van het ensemble zijn verenigd door liefde voor de Oekraïense liederen en promoten graag de Oekraïense tradities en cultuur. Chervoni Korali begeleidt maandelijks de Oekraïense mis in de H. Bonifatiuskerk, en treedt graag op met de volksliederen bij de verschillende evenementen o.a. Midzomernacht, Eastern Neighbours Film Festival en de dagen van Oekraïne georganiseerd door Oekraïense ambassade in Nederland. Het ensemble staat onder leiding van dirigente Nataliya Malhanova.

Reacties ( 4 )

 1. Beantwoorden
  kasper zeg

  Is dit voor bezoekers ook? 🙂

  • Beantwoorden
   piertolsma zeg

   Iedereen is welkom.

 2. Beantwoorden
  kasper zeg

  Is dit gratis?

  • Beantwoorden
   piertolsma zeg

   De toegang is gratis.

Plaats een reactie