Nog geen reacties

Kerstklanken uit Oekraïne in de Bonifatiuskerk

Op zondagmiddag 29 januari om 15.00 uur organiseert het vocaal ensemble ‘Chervoni Korali’ ter gelegenheid van einde van de Oekraïense kerstperiode, die tot medio februari duurt, voor de vijfde keer sinds 2018 het Grote Kerstconcert in de Bonifatiuskerk aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk.

De traditie van Velyka Kolyada (Het Grote Kerstconcert) komt uit de Oekraïense stad Lviv. Het is een kerstkorenfestival met ongeveer tweeduizend zangers, dat jaarlijks (ook in 2023) plaatsvindt in de Dominicaanse Kerk in Lviv. Er klinken traditionele kerstliederen in verschillende uitvoeringen.

Zeker nu veel Oekraïners hun thuisland hebben moeten verlaten, probeert het ensemble samen met getalenteerde kinderen uit Oekraïne (zoals 11-jarige Veronika Morska, winnaar van Ukraine Got Talent) en verschillende artiesten in Nederland (zoals Het Lysenko Koor en Het Utrechts Byzantijns Koor) en Oekraïense musici die in Nederland wonen (onder andere Oleksandra Lenyshyn en Maryana Golovchenko) de sfeer van het Grote Kerstconcert in Nederland te creëren.

Samen zijn in de kerstperiode geeft hoop in de donkere dagen; hoop voor vrede. Met dit kerstconcert willen de organisatoren ook dank tonen aan de steun die Nederlanders aan Oekraïne en Oekraïners bieden sinds het begin van de Russische invasie.

Op het programma van het concert staan verschillende traditionele en moderne kerstliederen maar ook samenzang! Het concert duurt anderhalf uur. De toegang is gratis. Bijdrage voor de artiesten zijn (volgens de kersttraditie) van harte welkom. Tussen 17.00 en 18.30 uur is ook de mogelijkheid om de Oekraïens Grieks-Katholieke kerkdienst bij te wonen.

De organisatie van het kerstconcert is in handen van het vocaal ensemble Chervoni Korali dat onder leiding staat van Nataliya Malhanova. Chervoni Korali betekent in het Nederlands rood koraal ketting. De vocalisten van het ensemble zijn verenigd door liefde voor Oekraïense liederen en promoten graag de Oekraïense tradities en cultuur in Nederland en erbuiten. Het ensemble bestaat uit zangers die wonen, werken in Den Haag en omstreken. Twee keer in de maand begeleidt het ensemble de heilige Oekraïense katholieke Mis in de Bonifatius Kerk in Rijswijk. Chervoni Korali neemt graag deel aan kunstprojecten, festivals, culturele evenementen, competities en diplomatieke bijeenkomsten ter promotie van Oekraïense zangcultuur in Nederland en erbuiten.

Zie ook: www.chervonikorali.nl.

Plaats een reactie