Nog geen reacties

Kerkproeverij 2019

Zin om naar de kerk te gaan met mij?

Dit jaar is de Kerkproeverij op 28 en 29 september. Ook dit jaar doen onze kerken hieraan mee en worden mensen opgeroepen om bekenden, familie of vrienden uit te nodigen een keer met hen mee te gaan naar de kerk. Op die manier kunnen zij kennismaken met onze onze vieringen en geloofsgemeenschappen. Zij kunnen ervaren wat het geloof voor ons betekent. Ook zonder uitnodiging bent u dat weekeinde en ook alle andere zondagen van harte welkom om eens met ons kennis te maken en de sfeer te proeven.

Zie ook hier voor informatie over het uitnodigen.

Bidden voor het slagen van de Kerkproeverij

Om te bidden voor het welslagen van de Kerkproeverij is er samen met de andere kerken van Leidschendam-Voorburg een noveen samengesteld. Deze begint op 20 september om 19.00 uur in de dagkapel van de Sint Martinus te Voorburg. Het bidden van de noveen kan ook op eigen gelegenheid gebeuren. De teksten vindt u hier.

Erik Borgman: Waarom zou je iemand uitnodigen voor je kerk?

Tijdens de inspiratiedag sprak sprak Erik Borgman over de Kerkproeverij. Hieronder een samenvatting van zijn toespraak.

Zomaar iemand uitnodigen in de kerk, kan dat wel? Of moet diegene toch een beetje verstand hebben van liturgie? En waarom eigenlijk iemand uitnodigen om naar ons toe te komen? Zouden we niet meer de wereld in moeten gaan? Of is de wereld eigenlijk al in de kerk? Denk aan het verhaal van Zacheüs. Jezus zegt niet tegen hem: “Kom bij mij”, maar hij zegt tegen Zacheüs: “Ik kom bij jou”. God is al midden onder ons en dit maken wij zichtbaar in de wereld. Denk aan het verhaal van de verborgen schat in de akker. Wij zijn een schat en de akker is de wereld. Wij mogen gevonden worden!

Wij nodigen mensen uit omdat we ze iets willen bieden: een gevoel van erbij horen. Maar we nodigen mensen ook uit omdat wij hén nodig hebben. De kerk is er om te laten zien dat wij verbonden zijn met God én met elkaar. De kerkelijke liturgie begint met het binnenbrengen van de wereld. Kom maar binnen zoals je bent. In het verhaal van de wonderbare spijziging daagt Jezus zijn leerlingen uit. Nee, niet Jezus zelf deelt het eten uit, hij zegt tegen zijn leerlingen: “Júllie moeten ze te eten geven.” Voor de leerlingen was het alsof ze iets moesten uitdelen wat ze niet hadden. Zo is het ook voor ons: we hebben de opdracht om iets te doen, waar we niet over kunnen beschikken. Het delen van voedsel is niet alleen maatschappelijk, het is ook liturgisch. Het is een vorm van naast mensen staan. Daag mensen gerust uit: wil jij weten dat jij ook in de Bijbel staat? De traditie is erop uit om alle dingen nieuw te maken.

 

Naar aanleiding van zijn toespraak op de Inspiratiedag schreef Erik Borgman: Dit is het hart: Over het proeven van de kerk. Dit boekje is speciaal voor mensen die van plan zijn iemand uit te nodigen om mee naar de kerk te gaan tijdens de Kerkproeverij in september.

Je leest hierin over wat mensen zouden kunnen proeven als ze, op uitnodiging van iemand anders, naar de kerk komen. Het is ook bedoeld als aanmoediging om de genodigden dit te laten proeven. Doet onze liturgie wat zij moet doen? Erik Borgman laat zien hoe de liturgie het hart is van christelijk geloven en zorgt voor zuurstof. ‘Wie iemand meevraagt naar de kerk, nodigt haar of hem uit in het hart geraakt te worden.’

De komende twee weken zijn de boekjes na afloop van de vieringen verkrijgbaar in onze kerken.

Plaats een reactie