Nog geen reacties

Jos Laus koninklijk onderscheiden

Zondag 26 mei heeft burgemeester Michel Bezuijen een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Jos Laus. Jos Laus is bij koninklijk besluit van 16 mei 2019 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Laus is vijftig jaar kerkmusicus, dirigent en organist en was vijfendertig jaar verbonden aan de Bonifatiuskerk en sinds 2004 aan de parochie Maria Sterre der Zee. In beide parochies leidde hij drie koren en de koorbesturen zijn hem zeer erkentelijk voor de wijze waarop hij de gregoriaanse gezangen in ere en de traditie hooghoudt. Als vrijwilliger heeft hij (samen met andere vrijwilligers) de orgels in beide parochies aangepast, gerenoveerd en in de H. Jacobus de Meerderekerk een altaarorgel gebouwd. De heer Laus begeleidde restauratie- en nieuwbouwprojecten van orgels in zijn functie van orgeladviseur en lid van het College van Orgeladviseurs Nederland door heel het land.

Door Unesco werd hem gevraagd advies uit te brengen en het project te begeleiden van de restauratie van het Maarschalkerweerdorgel in de kathedraal van Paramaribo. Sinds 2008 is hij vrijwilliger bij het Haags Orgel Kontakt als artistiek adviseur en levert een belangrijke bijdrage aan de planning en inhoud van themaconcerten die jaarlijks worden georganiseerd. Hij heeft zich bijzonder ingezet voor het Max Reger gedenkjaar in 2016, zich actief ingezet bij het vijfendertigjarig en veertigjarig jubileum van het HOK. Daarnaast is hij sinds 1981 balletpianist bij het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

 

Een citaat uit de toespraak van burgemeester Bezuijen: “Meneer Laus: u bent niet alleen een zeer veelzijdig man, maar hebt vooral ook passie voor de kerk. U zet zich belangeloos in voor de muziek, voor de kerk, voor de orgelbouw/-renovatie/-restauratie, naast uw betaalde werk als musicus. U deelt uw kennis rijkelijk en wilt anderen laten genieten van mooie en soms onbekende muziekstukken, die anders vergeten dreigen te worden. De kerken en koren waar u gewerkt hebt, maar ook waar u nu nog werkt, zouden u een Koninklijke Onderscheiding van harte aanbevelen en dit de juiste erkenning vinden van uw toewijding aan kerk en muziek.”

Plaats een reactie