1

Inspiratiebijeenkomst ‘Zorg voor de schepping’

Op zaterdag 22 oktober kwamen twintig mensen in de pastorie van H. Bonifatiuskerk bij elkaar om na te denken over onze verantwoordelijkheid voor de schepping. Marjolein Tiemens hield een inspirerende inleiding waarin het leven, het bekeringsproces en de spiritualiteit van de heilige Franciscus van Assisi ons tot voorbeeld werd gesteld.

Uiteindelijk draait het om onze eigen manier van leven. Wat betekent het voor ons persoonlijk dat heel de schepping en alles schepselen met elkaar verbonden zijn, dat er een wederzijdse afhankelijkheid is en dat zorg voor de schepping en zorg voor de armen hand in hand gaan. Verwondering over en waardering voor de natuur vormen de basis voor de ervaring van deze verbondenheid.

Om de verbondenheid met de natuur concreet te ervaren werd de inleiding gevolgd door een meditatieve wandeling door het Rijswijkse Bos. Daarnaast hebben een aantal mensen zich gebogen over het duurzamer maken van onze gebouwen. Door het mooie weer was er helaas weinig belangstelling voor de workshop ‘Duurzaam tuinieren’.

De verwondering over de schepping kwam ook tot uiting in de foto’s die over dit onderwerp waren ingezonden. De aanwezigen kozen hieruit twee foto’s met gelijke aantallen stemmen tot de twee meest aansprekende. Het zijn de foto ‘De Vrolijk, ’s nachts, 13 graden’ van Ellen Sormani en ‘Herfst langs de Stompwijksevaart’ van Vincent van Zeijst. Alle ingezonden foto’s vindt u hieronder. Voor een groter beeld er op klikken en daarna nogmaals erop klikken. Ze zijn vanaf 30 oktober ook in onze kerken te zien. Als eerste tot eind november in de H. Bonifatiuskerk.

Lizette de Groot: Cyclamen

Zij schreef hierbij: De cyclaambolletjes kreeg ik als verrassing van een bijzondere parochiaan èn vrijwilliger met ‘groene vingers’. Hij gaat met zoveel liefde en zorg met de schepping om… een voorbeeld voor velen! Op deze 1e september, de dag van de schepping staan we stil… we vertragen… en zíen… steeds meer… mensen, flora, fauna… we kunnen bewonderen, èn verwonderen… de grootste overweldigende, maar ook de kleinste dingen… juist in die kleine cyclaampjes… verbintenis en dankbaarheid leven in onze harten en in de parochie… met groei en bloei tot gevolg.

Rob van der Knaap: Elsenburgerbos

Hij schreef hierbij: De ruimte… het Licht en de wolken en wij mensen die er middenin worden geplaatst. Je kijkt als toeschouwer het landschap in, de blik wordt naar binnen getrokken. De foto ademt voor mij verwondering uit, zoveel ruimte die mij open ademt. Stilte geeft woorden aan het mysterie en tegelijk roept ze ons op om er woorden aan te geven.

Hier wordt zien geloven
hier mag ik aanwezig zijn
hier mag ik getuige zijn
hier mag ik genieten.

Op de achtergrond, bijna onzichtbaar, twee mensen die genieten van de natuur. Op de voorgrond klein en nietig… een hond, mijn hond, en God weet hoeveel ik van hem geniet! De Schepping groots en indrukwekkend, een schoonheid die iedereen mag bewonderen. Indrukken die vereeuwigd willen worden. Op zo’n moment vraag ik me af hoe de hemel eruit zal zien? Ik weet het zeker, ik zal niet teleurgesteld worden!!

Arie de Lange: Ooievaar en konijn

Hij schreef hierbij: De foto van de ooievaar en het konijn maakte ik op 24-8-2022. Ik fietste in de omgeving van Maasland en zag de ooievaar lopen. Snel mijn camera gepakt en de foto gemaakt. Thuis kwam ik er achter dat er ook nog een konijn op de foto stond.

Anneke van de Putte: Licht op de Sint Martinuskerk

Zij schreef hierbij: Vlak voor ik naar de Paaswake ging keek ik nog even naar buiten en zag ik de maan op de kerktoren staan: heel bijzonder. De andere foto’s zijn in het voorjaar gemaakt, ook van de Martinuskerk.

Louise Ras: Paddenstoel

Ellen Sormani: Camping De Vrolijk

Zij schreef hierbij: Hierbij foto’s die een mooi resultaat van de schepping laten zien. Het is een blik op de vijver op Camping De Vrolijk  overdag en 6 uur ’s morgens toen het 13 graden was.

Joke Valk: Vlinders, regenboog en paddenstoel

Zij schreef hierbij: Is dit er over 10 jaar nog?

Vincent van Zeijst: Winter in Leidschendam, Voorjaar langs de Vliet en Herfst langs de Stompwijksevaart

Hij schreef hierbij: In mijn geval betreft het onderwerp de seizoenen, die ons elk jaar weer in dezelfde vaste volgorde bezoeken, en die elk op hun manier de natuur/de schepping beïnvloeden.

Reactie ( 1 )

  1. Beantwoorden
    Ellen Sormani zeg

    Hartelijk dank.

Plaats een reactie