4

Inspiratie in deze tijd van het coronavirus

 

Nu onze kerken gesloten zijn willen wij u ook via deze weg nabij zijn
en u steunen met teksten van de leden van het pastoraal team en met verwijzingen naar andere websites.

 

Leef- en geloofmoment

Op woensdag 1 juli start het pastoraal team een nieuwe serie video’s. Zie hier.

 

Bisschop Liesen over vieren in de anderhalvemeter-kerk: ‘Kom en vier mee’

“Het is geweldig dat de kerk weer open mag. We hebben er naar uitgekeken, echt naar verlangd. We hebben mooie ervaringen opgedaan natuurlijk met livestream. Maar er gaat niets boven dat je elkaar kunt zien en samen in de kerk kunt zijn en gewoon kunt vieren.” Dat zegt mgr. J. Liesen in een videogesprek met katholiekleven.nl. Zie hier voor meer.

 

Worstelen met God is een metafoor voor bidden

In zijn zesde catechese over het gebed tijdens de algemene audiëntie van woensdag 10 juni 2020 sprak paus Franciscus over het gebed van Jakob.

“Wij allemaal hebben een nachtelijke afspraak met God. In de nacht van ons leven. In de zovele nachten van ons leven: duistere ogenblikken, momenten van zonden, situaties van verwarring. Dan gaat het om een afspraak met God, altijd.” Voor meer zie hier.

 

Paus bidt voor George Floyd en veroordeelt discriminatie

Paus Franciscus heeft zich vandaag bij de virtuele algemene audiëntie gericht tot de burgers van de Verenigde Staten. Dat deed hij naar aanleiding van de dood van de Afro-Amerikaanse arrestant George Floyd in Minneapolis. De paus veroordeelde daarbij elke vorm van racisme. Ook wees hij op de averechtse effecten van geweld tijdens de protesten. De Heilige Vader sprak voor de televisiecamera die stond opgesteld in de Bibliotheek van het Apostolisch Paleis. Nog steeds vinden er vanwege de coronacrisis geen reële algemene audiënties plaats. Zie hier voor meer.

 

Pinksterbrief Nederlandse bisschoppen: ‘Mogen wij u een vraag stellen?’

‘Mogen wij u een vraag stellen? Hoe denkt u dat u zich zult voelen als u een dezer dagen weer naar de kerk kunt gaan?’ Hiermee opent de brief die de Nederlandse R.-K. bisschoppen voor Pinksteren 2020 aan de gelovigen schrijven. Ze beginnen met een vraag vanuit het besef dat het kerkbezoek volgens protocol vanaf 1 juni weer onwennig zal zijn na maanden waarin er geen publieke vieringen waren. Zie hier voor meer.

 

Vaticaan lanceert Jaar van Laudato Si’

Op 24 mei 2020, de vijfde verjaardag van de ‘groene encycliek’ start het Jaar van Laudato Si’. Dat moet een jubileum voor de aarde betekenen, een tijd van herstel. Zie hier voor meer.

 

Paus wijdt boodschap 54e Wereldcommunicatiedag aan thema ‘verhalen vertellen’

Zondag 24 mei is Wereldcommunicatiedag. Paus Franciscus kiest in zijn boodschap voor deze dag voor het thema ‘verhalen vertellen’: ‘Omdat ik geloof dat wij om niet te verdwalen er behoefte aan hebben de waarheid van mooie verhalen in te ademen: geschiedenissen die opbouwen, niet afbreken; geschiedenissen die helpen onze wortels te herontdekken en om de kracht te vinden om samen verder te gaan.’

Zie hier voor meer en de voor de Nederlandse vertaling van de boodschap van de paus.

 

Inleiding broeder Johan OSB over het Woord van God

Broeder Johan te Velde spreekt op uitnodiging van de Bisschoppelijke Brielse Commissie. Hij spreekt in zijn lezing over het Woord van God in de liturgie en in het bijzonder over de rol van de lector of lectrice bij het lezen van het Woord van God.

 

Nieuw katholiek platform

HoevindjeGod-online.nl
Bedoeld voor wie het geloof wil verkennen of beleven.
Het biedt verschillende cursussen en elke deelnemer krijgt een persoonlijke e-coach.

 

JongKatholiek organiseert digitale catechese avond over voor- en nadelen van online liturgie

Op 24 april organiseert JongKatholiek een digitale catechese avond met als spreker broeder Michael Dominique Magielse o.p. In een online-sessie gaat hij in op de voor- en nadelen van online liturgie en over de (online) mogelijkheden om in de coronacrisis tot een ontmoeting met Christus te komen. Meer informatie vindt u hier.

 

Voor jongeren

Op JongKatholiek nu in de tijd van corona: Online & face2face catechese! Zie hier.

 

Voor gezinnen

Samen de Goede Week en Pasen beleven met een beknopt beeldverhaal. Dit beeldverhaal met zeventien plaatjes begeleidt je van Palmzondag naar Pasen. Het is te vinden op het Belgische Kerknet of als pdf: Beeldverhaal Goede Week.

Om thuis de zondag te vieren met kinderen: www.kinderwoorddienst.nl

Ook in deze tijd ‘Palmpaasstokken’ maken voor zieken en ouderen. Zie hier.

‘Geloven thuis’ wil kinderen helpen positieve, hoopvolle mensen te worden met een goede boodschap: het Evangelie van Jezus Christus, zoon Maria, Zoon van God. Gebeden en rituelen spelen daarbij een rol en ook de Bijbel, als onze bron van openbaring. ‘Geloven thuis’ getuigt van een liefdevolle God, die een goede wereld wil voor alle mensen.

Op Samuel Advies is er voor iedere zondag telkens een gratis vertel/kleurplaat, een werkje en een doordenkertje te downloaden. Daarnaast is er materiaal en advies voor de geloofsopvoeding van kinderen, tieners en jongeren.

 

Spiritualiteit voor coronatijd: een nieuwe website van de jezuïeten

Reikhalzend verwachten wij Pasen. Mag Christus jouw kamers verlichten? Het wordt een Goede Week zoals we nooit eerder meemaakten. Vieren achter een scherm, we zijn er al wat aan gewend, maar hoe moet dat tijdens dit hoogtepunt van het liturgisch jaar?

Zoveel vragen… Zoveel geestelijke nood ook. Daarom maakten de jezuïeten een speciale website: www.spiritualiteitvoorcoronatijd.org. Je vindt er tips, gebedshulp, inspiratie, achtergronden en meer.

 

Diverse websites

Rechtsboven op uw scherm boven de menubalk vindt u onder het woord ‘links’ de toegang tot een overzicht van verschillende websites: informatief en inspirerend. Een aantal deze links worden hier herhaald.

katholiekleven.nl: geloof, hoop en liefde in de katholieke Kerk op YouTube; hier vindt u de laatste nieuwsbrief van katholiekleven.nl
JongKatholiek: gericht op katholieke jongeren
Katholiek Gezin
Catechese van de Goede Herder: religieuze vorming voor kinderen vanaf drie jaar
Bewust Katholiek: preken, vlogs en filmpjes over de Sacramenten

 

Brief van bisschop Van den Hende aan alle gelovigen in parochies en instellingen

In een brief aan alle gelovigen die op vrijdag 13 maart is verstuurd, dankt bisschop Van den Hende hen op voorhand voor de betrachte zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid in parochies en instellingen. De bisschop vraagt om gebed en om aandacht te houden voor kwetsbare mensen die in Christus’ Naam een beroep doen op onze solidariteit (cf. Matteus 25, 40): “Al kan er in deze tijd van het coronavirus sprake zijn van quarantaine en isolement, we worden geroepen om niet ons hart te sluiten, noch voor Heer en noch voor onze medemens.”

U vindt de brief hier.

Reacties ( 4 )

 1. Beantwoorden
  Liesbeth Teunissen zeg

  Mooie overweging van Kapelaan Huntjes. Fijn dat er een luisterversie was. Op dit moment zie ik zelf namelijk niet goed en zijn grote stukken tekst lezen voor mij niet nu mogelijk. Hoop dan ook dat er vaker een luisterversie komt. De inhoud van de overweging heeft me wel flink aan het denken gezegt.

 2. Beantwoorden
  Lan Pham-Le zeg

  Hartelijk dankt voor verschillende suggesties om inspiratie op te doen en in verbinding te blijven met onze katholieke geloofsgemeenschap via de sociale media en door de overwegingen vanuit ons eigen pastorale team te lezen en te luisteren om nog steeds een verbindingsgevoel met onze eigen kerken in deze moeilijke tijd te hebben. De overweging van kapelaan Huntjens spreekt mij enorm aan om in te zien en te beseffen van onze blindheid tegenover God met onze menselijke gedachten, verwachtingen en illusies. Een sterk bemoediging in het geloof en vertrouwen in God zodat wij onze ogen echt kunnen openen.
  Verder heb ik alleen een suggestie om actuele, nieuwe artikels niet in eerder geplaatste datum toe te voegen, maar weer bovenop in “Actueel” rubriek te plaatsen. Bij toeval heb ik gelukkig eerder gelezen artikels; de overweging van kapelaan Huntjens en de oproep van de paus en aankondiging extra urbi et orbi op tijd gevonden.

 3. Beantwoorden
  Webmaster zeg

  Bedankt voor uw suggestie. We hebben nu als eerste bericht een leeswijzer toegevoegd.

 4. Beantwoorden
  J.olsthoorn zeg

  Dank jullie wel… prachtig dat dit mogelijk is… tekst en beeld… er is hiervoor veel werk verzet… Ik hoop dat velen deze mogelijkheid van samen Kerk zijn zullen vinden en meebeleven… J. Olsthoorn

Plaats een reactie

Aanmelden voor een viering in de kerken van RK VlietstreekZie hier.