4

Inspiratie in deze tijd van het coronavirus

Nu onze kerken gesloten zijn willen wij u ook via deze weg nabij
en u steunen met teksten van de leden van het pastoraal team en met verwijzingen naar andere websites.

 

Paasbrief van de Nederlandse bisschoppen

De kern van de boodschap van Nederlandse bisschoppen luidt:
“Het kruis dat op ons pad komt, heeft niet het laatste woord!”
De brief en verdere toelichting vindt u hier.

 

Vanuit het pastoraal team

Hier vindt u de overweging van diaken Tolsma op Palmzondag 5 april: Dienend leiderschap. Hieronder de video om naar te luisteren en te kijken.

Hier vindt u de overweging van pastoor Bakker op zondag 29 maart: de vijfde zondag van de Veertigdagentijd. Hieronder de video om naar te luisteren en te kijken.

Hier vindt u de overweging van kapelaan Huntjens op zondag 22 maart: Zondag Laetare. Hier de tekst van het Evangelie en hier de gesproken versie om naar te luisteren.

Hier vindt u de overweging van diaken Tolsma op zondag 15 maart: De vrouw bij de put en het coronavirus; Joh 4,5-42.

 

Interview met pastoor Bakker

Vanuit het bisdom werd onze pastoor geïnterviewd. U vindt het interview hier.

 

Voor jongeren

Op JongKatholiek nu in de tijd van corona: Online & face2face catechese! Zie hier.

 

Voor gezinnen

Samen de Goede Week en Pasen beleven met een beknopt beeldverhaal. Dit beeldverhaal met zeventien plaatjes begeleidt je van Palmzondag naar Pasen. Het is te vinden op het Belgische Kerknet of als pdf: Beeldverhaal Goede Week.

Om thuis de zondag te vieren met kinderen: www.kinderwoorddienst.nl

Ook in deze tijd ‘Palmpaasstokken’ maken voor zieken en ouderen. Zie hier.

‘Geloven thuis’ wil kinderen helpen positieve, hoopvolle mensen te worden met een goede boodschap: het Evangelie van Jezus Christus, zoon Maria, Zoon van God. Gebeden en rituelen spelen daarbij een rol en ook de Bijbel, als onze bron van openbaring. ‘Geloven thuis’ getuigt van een liefdevolle God, die een goede wereld wil voor alle mensen.

Op Samuel Advies is er voor iedere zondag telkens een gratis vertel/kleurplaat, een werkje en een doordenkertje te downloaden. Daarnaast is er materiaal en advies voor de geloofsopvoeding van kinderen, tieners en jongeren.

 

Video bisschop Van den Hende: Stilstaan bij de kruisweg van de Heer

Bisschop Van den Hende: “In het besef dat de liefde van Christus sterker is dan de dood, ontvangen wij als leerlingen van de verrezen Heer die liefde als rode draad in ons leven. Wij mogen ervan getuigen in woord en daad, heel bijzonder in deze weken waarin wij geconfronteerd worden met de ellende van het coronavirus.”

 

Spiritualiteit voor coronatijd: een nieuwe website van de jezuïeten

Reikhalzend verwachten wij Pasen. Mag Christus jouw kamers verlichten? Het wordt een Goede Week zoals we nooit eerder meemaakten. Vieren achter een scherm, we zijn er al wat aan gewend, maar hoe moet dat tijdens dit hoogtepunt van het liturgisch jaar?

Zoveel vragen… Zoveel geestelijke nood ook. Daarom maakten de jezuïeten een speciale website: www.spiritualiteitvoorcoronatijd.org. Je vindt er tips, gebedshulp, inspiratie, achtergronden en meer.

 

Diverse websites

Rechtsboven op uw scherm boven de menubalk vindt u onder het woord ‘links’ de toegang tot een overzicht van verschillende websites: informatief en inspirerend. Een aantal deze links worden hier herhaald.

katholiekleven.nl: geloof, hoop en liefde in de katholieke Kerk op YouTube; hier vindt u de laatste nieuwsbrief van katholiekleven.nl
JongKatholiek: gericht op katholieke jongeren
Katholiek Gezin
Catechese van de Goede Herder: religieuze vorming voor kinderen vanaf drie jaar
Bewust Katholiek: preken, vlogs en filmpjes over de Sacramenten

 

Brief van bisschop Van den Hende aan alle gelovigen in parochies en instellingen

In een brief aan alle gelovigen die op vrijdag 13 maart is verstuurd, dankt bisschop Van den Hende hen op voorhand voor de betrachte zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid in parochies en instellingen. De bisschop vraagt om gebed en om aandacht te houden voor kwetsbare mensen die in Christus’ Naam een beroep doen op onze solidariteit (cf. Matteus 25, 40): “Al kan er in deze tijd van het coronavirus sprake zijn van quarantaine en isolement, we worden geroepen om niet ons hart te sluiten, noch voor Heer en noch voor onze medemens.”

U vindt de brief hier.

 

Angelus op 29 maart: Paus eist onmiddellijk staakt-het-vuren

In zijn Angelustoespraak op deze Vijfde Zondag van de Veertigdagentijd heeft paus Franciscus in navolging van de VN opgeroepen tot een wereldwijd staakt-het-vuren. Ook uitte hij zijn bezorgdheid over het welzijn van mensen die gevangen zitten. Zie verder: hier.

 

Catechese van paus Franciscus op het hoogfeest van de Aankondiging van de Heer
(Maria Boodschap)

Beste broeders en zusters, goedemorgen!
Vijfentwintig jaar geleden, op dezelfde 25 maart, die in de Kerk het hoogfeest van de Aankondiging van de Heer is, heeft de Heilige Joannes Paulus II de encycliek Evangelium Vitae over de waarde en onschendbaarheid van het menselijke leven uitgevaardigd.

De band tussen de Aankondiging van de Heer en het Evangelie van het leven is sterk en diep. De Heilige Joannes Paulus II benadrukt dat in zijn encycliek. Op onze dagen hernieuwen we dit onderricht in de context van een pandemie die een bedreiging vormt voor het menselijke leven en de wereldeconomie. Een situatie die de woorden waarmee de encycliek begint nog indringender maakt: Het ‘Evangelie van het leven’ behoort tot de kern van Jezus’ boodschap. Dag na dag ontvangt de Kerk het met liefde en moet zij het moedig en trouw als goed nieuws voor de mensen van alle tijden en culturen verkondigen (Nr. 1). Zie hier voor meer.

 

Reacties ( 4 )

 1. Beantwoorden
  Liesbeth Teunissen zeg

  Mooie overweging van Kapelaan Huntjes. Fijn dat er een luisterversie was. Op dit moment zie ik zelf namelijk niet goed en zijn grote stukken tekst lezen voor mij niet nu mogelijk. Hoop dan ook dat er vaker een luisterversie komt. De inhoud van de overweging heeft me wel flink aan het denken gezegt.

 2. Beantwoorden
  Lan Pham-Le zeg

  Hartelijk dankt voor verschillende suggesties om inspiratie op te doen en in verbinding te blijven met onze katholieke geloofsgemeenschap via de sociale media en door de overwegingen vanuit ons eigen pastorale team te lezen en te luisteren om nog steeds een verbindingsgevoel met onze eigen kerken in deze moeilijke tijd te hebben. De overweging van kapelaan Huntjens spreekt mij enorm aan om in te zien en te beseffen van onze blindheid tegenover God met onze menselijke gedachten, verwachtingen en illusies. Een sterk bemoediging in het geloof en vertrouwen in God zodat wij onze ogen echt kunnen openen.
  Verder heb ik alleen een suggestie om actuele, nieuwe artikels niet in eerder geplaatste datum toe te voegen, maar weer bovenop in “Actueel” rubriek te plaatsen. Bij toeval heb ik gelukkig eerder gelezen artikels; de overweging van kapelaan Huntjens en de oproep van de paus en aankondiging extra urbi et orbi op tijd gevonden.

 3. Beantwoorden
  Webmaster zeg

  Bedankt voor uw suggestie. We hebben nu als eerste bericht een leeswijzer toegevoegd.

 4. Beantwoorden
  J.olsthoorn zeg

  Dank jullie wel… prachtig dat dit mogelijk is… tekst en beeld… er is hiervoor veel werk verzet… Ik hoop dat velen deze mogelijkheid van samen Kerk zijn zullen vinden en meebeleven… J. Olsthoorn

Plaats een reactie